Kundcase

Scania optimerar gruvdrift med avancerad BI-lösning i molnet

Scania optimerar gruvdrift med avancerad BI-lösning i molnet - - Avega Group AB

Med Avegas hjälp lyckades Scania skala ner och optimera nyttan av sin BI-plattform i Microsofts molnlösning Azure. Förbättringarna skapar mervärde för Scanias gruvkunder i form av ökad produktivitet, lägre kostnader och mindre miljöpåverkan, samtidigt som kostnaden för BI-plattformen har halverats.

Scania har en tydlig digital strategi där fokus flyttas från produkt- till tjänsteleverans. Genom att kombinera sin expertis inom gruvdrift och transporter med realtidsdata bidrar Scania till att stärka kundernas verksamhet.

Vägledning för molnlösning i framkant

Scania ville ha hjälp med att få bättre teknisk kontroll över sin molnlösning Microsoft Azure. Avega gick in i ett befintligt projekt och drev arbetet med optimering, konsolidering och vidareutveckling av plattformen.

Utöver Microsoft Azure arbetar Scania även med Data Vault, lösningar som är så pass nya att det krävs mer än expertkunskap inom BI för att nyttja dem effektivt. Därför blev andra viktiga bidrag från Avega att peka ut riktningen och att hitta framkomliga vägar i ett relativt okänt landskap. En del av det arbetet var att identifiera lämpliga testvärden och börja arbeta mer testdrivet.

Optimering ger bibehållen produktion med färre lastbilar

Plattformen Azure är en viktig del av den tjänst Scania erbjuder sina gruvkunder för att skapa mervärde. Genom att kombinera fordonsdata med karttjänster får gruvkunderna ett verktyg för att optimera produktionscykeln vilket minskar kötider, eller ”waste”, enligt Lean-filosofin. Det innebär att kunderna med bibehållen produktion kan minska antalet lastbilar, vilket i sin tur leder till lägre kostnader och mindre miljöpåverkan.

Avegas arbete tillsammans med Scania har resulterat i att Azure-plattformen har kunnat skalas ner, samtidigt som prestandan har förbättrats och kostnaderna halverats. Besparingar som ger direkta effekter för kund.

Leverans: En nerskalad plattform, med högre prestanda till halverad kostnad
Avegas roll: BI-expert
Teknik: Microsoft Azure, Data Vault

I den här filmen kan du se exempel på hur Scania arbetar med att skapa värde för sina gruvkunder.

Vill du veta mer kontakta

Dela

Kvalitetshöjning i bageriet med hjälp av PowerApps - - Avega Group AB

Nästa kundcase

Lantmännen

Kvalitetshöjning i bageriet med hjälp av PowerApps

Läs kundcase