Den (o)sannolika mördaren

24 februari, 2022

Den (o)sannolika mördaren - - Avega Group AB

Den (o)sannolika mördaren

Den 10:e Juni 2020, pekas Stig Engström ut av chefsåklagare Krister Petersson som misstänkt för Palmemordet. Hur ser underlaget ut för det här utpekandet, och hur sannolikt är det egentligen att Stig Mördade Palme? Följ med på en resa där vi dissekerar förhör och det exakta underlaget samt synar argumentationen.

Vad hände den där kvällen för nu 36 år sedan, den 28.e februari 1986, kl 23:21:30 inte långt ifrån Avegas kontor i Stockholm?

Förundersökningen är släppt sedan drygt 1 år tillbaka och ett enormt arbete att begära ut handlingar har påbörjats av ideella krafter. Tidigare har endast ett fåtal personer fått insyn den sannolikt största mordutredningen i världshistorien. Nu tillgänglig för var och en, även om det i vissa handlingar är mycket som är under sekretess.

Det vi vet är att utredningen nu är nedlagd med motiveringen ”Den misstänkte är avliden”. Hur stark är den här misstankegraden mot Skandiamannen och hur ser argumentationen och underlaget ut?

Vi kommer att gå igenom vittnesmål och jämföra mot andra vittnesmål för att se vad som är rimligt och vad som är sannolikt respektive osannolikt.

Som en jämförelse kommer vi även att titta på andra gärningsmän som förekommit som misstänkta i någon grad. Kan vi objektivt jämföra misstankegrader?

Talare:

Johan Högberg, konsult på Avega, senior utvecklare och analytiker ut i fingerspetsarna är också intresserad av kriminalhistoria däribland palmemordet. Johan har granskat underlaget kring Skandiamannen och har god erfarenhet av data- och argumentationsanalys

Dela