tillgänglighet

Tillgänglighet – mer än ett lagkrav!

Av Johan Lundqvist

Tillgänglighet på webben, eller a11y*, handlar om att skapa webbplatser och digitala verktyg som alla kan använda, inklusive personer med funktionsnedsättningar. Men tillgänglighet är inte bara för dem med synliga eller osynliga funktionsnedsättningar; det är för alla.

Funktionsnedsättningar är inte nödvändigtvis permanenta, som en förlamad arm eller blindhet, de kan även vara situationsberoende. Tänk dig att du försöker navigera en webbplats på din mobiltelefon under starkt solljus, eller att du försöker beställa mat online med bara en hand medan du håller din bebis med den andra. Tillgängliga webbplatser gör dessa situationer enklare att hantera – för alla.

Här är några viktiga skäl till att tillgänglighet är viktigt:

Inkludering: En av de främsta anledningarna till att arbeta med tillgänglighet är att säkerställa att alla, oavsett förmåga, kan ta del av information och tjänster online. Det är en fråga om mänskliga rättigheter och jämlikhet.

Förbättrad användarupplevelse: Tillgänglighet gör webbplatser lättare att använda för alla. Till exempel kan tydliga texter och lättnavigerade sidor förbättra användarupplevelsen för äldre personer, personer med låg teknikkunskap eller de som använder en webbplats på ett främmande språk. Det gagnar alla.

Lagkrav: I många länder finns det lagar och förordningar som kräver att webbplatser ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Inom EU träder tillgänglighetsdirektivet i kraft som lag den 28 juni 2025.

Affärsfördelar: Tillgängliga webbplatser kan nå en bredare publik, vilket kan öka konverteringsgraden och stärka företagets varumärke och affär. Dessutom kan en välgjord tillgänglig webbplats förbättra sökmotoroptimeringen (SEO), eftersom många tillgänglighetsprinciper överlappar med SEO-principer.

Är du nyfiken på hur du gör din webbplats tillgänglig?

Läs vår blogg om fyra grundläggande principer för tillgänglighet! 

* Detta är ett numeronym, där siffran anger antalet ord mellan första och sista bokstaven.

Dela