Kundcase

Moderna redaktionella verktyg banar väg för nya arbetssätt på Expressen

Moderna redaktionella verktyg banar väg för nya arbetssätt på Expressen - - Avega Group AB

Moderna redaktionella verktyg banar väg för nya arbetssätt på Expressen

Expressen och Bonnier News behövde ta fram nya redaktionella verktyg anpassade för en modern redaktion. Effektivitet och användarvänlighet var ledord när Expressen med Avegas hjälp analyserade behov och utvecklade applikationer för att stödja automatiserade sajter, personaliserade läsarupplevelser och riktad annonsförsäljning – verktyg som banar väg för nya, effektivare arbetssätt anpassade efter hur den moderna läsaren konsumerar media.

Tidigare verktyg var utvecklade och anpassade för tryckta medier och stationära datorer och stöttade inte den majoritet av läsare som använder mobilen för att konsumera nyheter. Därtill tvingades reportrarna bland annat växla mellan flera olika program som mellan varandra kunde ha väntetider på flera minuter.

Skräddarsydd lösning utifrån användarnas behov

Expressen, tillsammans med expertis från Avega, utvecklade ett nytt skrivverktyg till Expressens reportrar och redaktörer med stöd för att publicera på webben i ett format som stödjer flera plattformar. Under en paraplyvision om framtidens redaktion utvecklades även stöd för rörlig media, bildspel, stavningskontroll och språkförslag samt automatiserad metadata med fokus på innehåll istället för layout. Målet var att ge medarbetarna ett effektivare sätt att utföra sitt jobb på så att de kan producera mer engagerande och bättre innehåll. För att förstå dagens och framtidens behov genomfördes kontinuerliga intervjuer med användare. Projektet arbetade utifrån agila arbetsmetoder för att ta fram en skräddarsydd lösning utifrån deras och redaktionens behov. Teamet utvecklade i JavaScript både på klient- och serversidan och verktyget levererades som en Mac-applikation till reportrar på Expressen, KvP, GT, Di digital och DN.

Effektivare lösning anpassad efter hur moderna läsare konsumerar media

Inom tre månader hade redaktörerna publicerat de första artiklarna i det nya verktyget – enklare och snabbare än tidigare. Integrationer gjordes mot olika system som reportrarna behöver och den nya lösningen tillåter fler format av media. Lösningen stödjer ett arbetssätt som är anpassat efter hur den moderna läsaren konsumerar media. Dessutom finns snabblänkning till sociala medier och videotjänster som ytterligare underlättar reporterns jobb. Lösningen stödjer även andra projekt inom koncernen som syftar till att automatisera innehåll och rikta annonser.

Leverans: Systemarkitektur och Systemutveckling
Avega Groups roll: JavaScript-utvecklare
Teknik: Node.js, React, Redux, Webpack, Mocha, Sinon, Enzyme, Mob programming, Lean UX, Docker, Electron, Elasticsearch, ADFS, TDD, Bugsnag

Avega har hjälpt oss att utveckla system som stödjer en modern redaktion och moderna läsare. Vi är mycket nöjda!

Peter Frey, Digital Produktutvecklingschef Expressen

Dela

Åhlens kundcase Avega

Nästa kundcase

Åhléns e-handel integrerar shopping­upplevelserna

Läs kundcase